Genel anlam olarak sabitleyici ve dengeleyici anlamına stabilizer sözcüğü elektrik – elektronik sektöründe de oldukça sık karşımıza çıkar. Sabitleyici olarakta geçen bu ürün, enerji sektörünün tümünde işleyen bir cihazdır. Sektörün önemli bir parçası olan sabitliyeciler, merak edilen bir öge haline gelmiştir. Birçok farklı alanda önemli bir işleve sahip olan stabilizer nedir, ne işe yarar, görevi nedir? Stabilizerler nerelerde kullanılır? Merak edilen tüm soruları kısaca açıklayalım.
İlginizi Çekebilir: Regülatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Stabilizer Nedir?
Stabilizer, net olarak tanımlamak gerekirse, otomatik dengeleyicilerdir. Dengeleyici bir unsur olarak stabilizerler, diğer güç kaynakları arasında dengeyi oluşturacak ve voltaj değişikliklerini de en aza indirecektir.
Esas olarak stabilizerler regülatörlerle hemen hemen aynı anlama gelmektedir. Regülatörler, “voltage stabillizer” olarak da anılırlar. Regülatör yani stabilizerin, enerjinin değişik sebeplerden ötürü yükselmesi ya da düşmesi amacıyla kullanılan elektronik cihazlardır. Voltaj değişikliğinin ani olarak ve yoğun bir şekilde yaşandığı bölgelerde voltajı dengelemek amacı ile kullanılırlar.

Büyük dalgalanmaların yaşandığı durumlarda özellikle kritik yüklerin beslendiği yerlerde çıkış geriliminin sabit olmasına ihtiyaç duyulur. Stabilizerler, girişe uygulanan gerilim değişkenlik gösterse bile çıkışta sabit gerilim almaya yarayan bir cihazdır. Bu gerilim değişikliği önce regülatörden geçirilir, daha sonra yüke uygulanır.
Peki, stabilizer nerelerde, hangi alanlarda kullanılır, nerelerde karşımıza çıkar? Hiç farkında olmadan kullandığımız ve karşımıza çıkan hangi cihazlarda kullanılmaktadır? Birlikte görelim.

Stabilizer Nerelerde Kullanılır?
Stabilizer, yaşamın birçok alanında sıklıkla kullanılan bir elektronik cihazdır. Özellikle iletişim araçlarında yoğun olarak kullanılan elektrikli modeli; telekomünikasyon cihazları, fotokopi makineleri, fax makineleri, bilgisayar sistemleri, radyo ve televizyon vericileri, tıp ve laboratuvar cihazları, CNC tezgahları gibi hayatın içerisinde yer alan çok fazla alanda kullanılır.
Peki stabilizer kullanımının önemi nedir, neden kullanılmalıdır? Stabilizer kullanılmayan alanlarda birçok makinenin zarar görme ihtimali oldukça fazladır. Tasarım ve tekstil makineleri, asansörler, dişçilik ekipmanları, ev ve iş yeri aydınlatma sistemleri, imalathaneler, ofisler, atölyeler, denizcilik ekipmanları, kartlı geçiş sistemli gibi voltajın gidip gelmesinden etkilenecek daha birçok alanda regülatör kullanımı neredeyse zorunlu hale gelmiştir.

Stabilizer ayrıca; özellikle trafoya olan uzaklıkları oldukça fazla olan kırsal kesimlerde ve deorganize halde olan sanayi bölgelerindeki fabrikalar ile aynı trafoyu paylaşan yapılar için kullanılması gerekli olan bir sistemdir. Bu tarz yerlerdeki trafoya yakın bölgelerde kademe ayarından dolayı yüksek voltaj alınır, uzak bölgelerde ise normalden daha düşük voltaj alınır. Elektrik stabilizerler de bu tip değişkenlik olan bölgelerde bireysel voltajın normal düzeylerde alınmasını ve elektronik sistemlerin ihtiyaç duydukları voltajı almalarını enerjini kademe ayarını lokal olarak ayarlayarak sağlamaktadır.
Stabilizer Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güç kaynaklarının dengelenmesinde ve çalışmalarının sağlıklı bir şekilde devam etmesinin temin edilmesinde önemli bir yere sahip olan stabilizerlerin seçimi, hassasiyet gerektiren bir konudur. Yanlış ve yetersiz stabilizer seçimi, beklenen işlevselliğin aksine daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Stabilizerlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Sistemle Uyum: Stabilizerler, kullanılacakları sistemlerin güç değerlerine uygun aralıkta olmalıdır. Her stabilizerin dengeleyebileceği elektrik yükü sınırlıdır. Konutlarda kullanılan monofaze elektrik tesisatları için farklı, sanayi bölgelerinde kullanılan trifaze tesisatlar için farklı stabilizerler kullanmak gereklidir. Bu uyuma dikkat edilmemesi daha düşük ölçekli stabilizerin yeterli geleceği yerlerde büyük stabilizerler kullanarak maliyetlerin artmasına ya da daha güçlü stabilizer gereken yerlerde düşük ölçekli stabilizer kullanarak sistemin zarar görmesine yol açabilmektedir.
- Yaygın Servis Ağı: Stabilizer alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da alınacak ürünün kalitesidir. Kaliteli stabilizerler uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Ancak ne kadar kaliteli olursa olsun, her teknik üründe bazı zamanlarda arızalar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda sıkıntı yaşamamak adına, satın alınacak stabilizer markasının yaygın bir servis ağına sahip olması önemlidir.
- Birden Fazla Cihaz İçin Güç Ölçümü: Stabilizer cihazları, birden fazla cihaza bağlanarak, toplu voltaj düzenleme yapabilmektedir. Ancak bunun için stabilizere bağlanacak olan tüm cihazların güçlerinin toplu şekilde hesaplanması gereklidir. Zira toplam gücün, cihazın gücünü aştığı durumlarda voltaj düşüklüğü yaşanması kaçınılmazdır.
Stabilizer Fiyatları
Stabilizerlere duyulan ihtiyacın artması, giderek daha fazla marka tarafından stabilizer üretilmesine yol açmıştır. Bu durum stabilizer fiyatlarında büyük bir çeşitlenmeyi beraberinde getirmiştir. Detaylı bir araştırma ile istenilen fiyat düzeylerinde stabilizer bulabilmek mümkündür. Ancak işe yarar bir stabilizer alabilmek için fiyattan önce kaliteye odaklanmak daha doğru olacaktır. Zira yalnızca fiyatına bakarak karar verilen bir stabilizer, kısa kullanım ömrü ile yarı yolda kalmaya ve uzun vadede yeni bir stabilizerin alınmasını mecbur kılarak maliyetlerin artmasına neden olabilmektedir. İnternetin sağladığı olanaklar sayesinde farklı markalara ait stabilizer ürünlerini kolaylıkla incelemek mümkündür.