Voltaj regülatörü, kısa bir biçimde; şebeke geriliminde meydana gelen yükselme ya da düşme gibi olası düzensizlikleri önleyen cihazlar olarak özetlenebilir.
Verimli bir sosyal yaşam ve iş yaşamı için enerjinin sürdürülebilir kullanımı artırmak ve verimli enerji kullanımını daha etkin kılmak adına, günümüzde birçok elektronik cihazdan yardım alınmaktadır. Bu cihazların arasında en fazla önem arz edenlerden birisi ise regülatörlerdir. Regülatör, regülasyondan türemiş olan bir kelime olarak, dalgalı elektrik voltajının yoğun olduğu alanlarda elektrik voltajını dengelemek amacıyla kullanılmaktadır.

Voltaj regülatörü kullanımı için öncelikle voltaj regülatörü nasıl bağlanır, teknik bilgiye sahip olmak gereklidir. Bu sayede voltaj regülatörü nasıl bağlanır ve nasıl çalışır, çalışma prensibi nedir, daha iyi anlamak mümkün hale gelir. Öncelikle, kısaca voltaj regülatörü nasıl bağlanır, görelim.
İlginizi Çekebilir: Voltaj Regülatörü Nedir? Ne İşe Yarar?
Voltaj Regülatörü Nasıl Bağlanır?
Voltaj regülatörü bağlantısı kurmak için öncelikle ne zaman regülatör bağlantısı yapılması gerektiği bilinmelidir. Voltaj regülatörü bağlantısı, şebeke voltajı kesildiğinde yapılır. Tek fazlı şebekeleri korumak için benzer voltaj stabilizatörleri kullanılır. Üç fazlı ağlar için, hem bir adet üç fazlı stabilizatör hem de üç adet tek fazlı stabilizatör kullanma seçenekleri mevcuttur.

Düşük güç regülatörleri; dengeleyici elektrik şebekesine bir fiş kullanılarak bağlanır veya voltaj düşüşlerine duyarlı elektrikli cihazlar regülatöre soketler aracılığıyla bağlanır. İşte bu şekilde kolaylıkla voltaj regülatörü bağlantısı kurabilir ve kullanabilirsiniz.
Şimdi ise voltaj regülatörü çalışma prensibini görmek amacıyla nasıl çalışır bahsedelim.
Voltaj Regülatörü Nasıl Çalışır?
Voltaj regülatörü çalışma prensibini kısaca ve anlaşılır bir biçimde özetleyecek olursak; şebeke gerilimindeki ani yükselme ve düşme gibi dengesizlikler verim kaybına neden olabilir. Bu da istenmeyen olumsuz değişimlerin yaratacağı dengesizliklere yol açabilir. İşte bu durumu dengelemek ve gerilimin zararını önlemek amacıyla elektrik regülatörler kullanılır.

Voltaj regülatörü çalışma prensibi, özellikle servo regülatörlerde manuel olarak kademe ayarlarıyla girişteki voltajın az olması durumunda giriş sargısının çıkış sargısından gereği kadar daha fazla sarımlı hale gelmesi, giriş voltajının yüksek olması durumunda giriş sargısının çıkış sargısından daha az sarımlı hale gelmesi ile voltajı ayarlar.
Voltaj regülatörü ya da voltaj yükseltici olarak bilinen bu regülatör sistemleri; servo regülatör, statik regülatör ve mikro işlemcili regülatör olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Daha önce de görüldüğü üzere hayatın neredeyse her alanında ihtiyaç haline gelen voltaj regülatörleri farklı fiyatlar üzerinden bulunabilmektedir.
Regülatör Kullanım Alanları
Voltaj regülatörü sağlamış olduğu yarar nedeni ile çok farklı alanlarda yaygın biçimde kullanılmaktadır. Tıbbi laboratuvarlar ve endüstriyel üretim cihazları bu alanların başında gelmektedir. Özellikle bir anlık kesintinin bile önemli sonuçlar doğurabileceği tıbbi cihazlar açısından, voltaj regülatörleri vazgeçilmez niteliktedir. Televizyon ve radyo vericileri başta olmak üzere iletişim vericilerinde de voltaj regülatöründen faydalanılmaktadır. Kesintisiz yayın yapabilmek ve yayınlar esnasında meydana gelebilecek akım problemlerinin üstesinden gelebilmek için daima voltaj regülatörleri hazır bulundurulmaktadır. Voltaj regülatörü ürünlerinin hayati önem taşıdığı alanlardan biri de yangın güvenlik sistemleridir. Korudukları alanlarda, voltaj bozukluğu nedeni ile yangın güvenliğinin ortadan kalkmaması için bu sistemler regülatörler ile beslenmektedir. Bahsedilen stratejik alanların yanı sıra normal elektrikli cihazların düzenli çalışması için de regülatörlere başvurulmaktadır.

Voltaj Regülatörü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Düşük elektrik akımlarını yükseltmek ve yüksek elektrik akımlarını da düşürmek suretiyle dengeleyen voltaj regülatörlerinin seçiminde dikkate alınması gereken bazı hususlar mevcuttur.
- Şebeke Türünün Belirlenmesi: Doğru voltaj regülatörü seçimi yapabilmek için, sistemin monofaze mi yoksa trifaze mi olduğu belirlenmelidir. Monofaze şebekeler genellikle 220 V olan ve evlerde kullanılan şebeke türüdür. Trifaze şebekeler ise 380 V gerilime sahiptir ve endüstriyel alanlarda yaygındır. Hem regülatör satın alırken hem de kullanırken yüksek maliyetten kaçınmak için, bu nokta göz önünde bulundurulmalı ve kullanılacağı alan ile uygun güç değerlerine sahip regülatörler tercih edilmelidir.
- Kullanılacak Cihazların Toplam Gücünün Belirlenmesi: Voltaj regülatörünün birden fazla cihaza bağlanacağı durumlarda, kullanılacak cihazların toplam gücü hesaplanmalıdır. Bu hesaplama yapılırken bir miktar hata payı bırakmak, regülatörün sorunsuz bir şekilde görevini icra edebilmesi açısından önem arz etmektedir.
- Ulaşılabilir Teknik Hizmetler: Voltaj regülatörü alırken, bilindik markaları tercih etmeye özen gösterilmelidir. Zira bu markaların regülatörleri, kaliteli olmalarının yanı sıra arıza oranları da düşüktür. Ancak teknik ürünlerin doğası gereği regülatörlerin de zaman zaman arıza yapabileceği göz önünde bulundurulmalı ve bu yüzden de teknik servisler ile yedek parçalara ulaşmanın daha kolay olduğu regülatör markaları tercih edilmelidir.
Doğru tip regülatör seçiminin yapılmasının ardından internet üzerinden bir piyasa araştırması yapmanız faydanıza olacaktır. Ancak kesin bir şekilde güvenilir ve kaliteli bir voltaj regülatörü alımı yapmak istiyorsanız Elsan Regülatör tam size göre! Doğru tip regülatörü bulduktan en uygun regülatör fiyatı seçeneklerine ulaşmak için Elsan Regülatör’ü gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.