Akü Çeşitleri ve Kullanım Alanları – Elsan Regülatör

Akü Çeşitleri ve Kullanım Alanları

akucesitlerivekullanimalanlari

Akü kısaca, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayıp muhafaza eden ve herhangi bir gereklilik halinde bu enerjiyi elektrik enerjisi olarak kullanma imkanı sağlayan cihazlara denir.

Akünün öncelikli olarak üstlendiği görev marş motoruna ilk anda çalışabilmesi için elektrik akımı vermek, eğer araç motoru çalışmaz ise kullanılacak alıcılara akım göndermek ve motor çalıştığı esnada elektrik sisteminde voltaj ve amperaj dengelemesi yapmak, böylelikle yüksek devirlerde alternatörün üreteceği voltaj bazı anlarda gereğinde fazla yükselebilme ihtimali barındırdığından alıcıların zarar görmesini engellemektir. Şimdi kısaca, aküleri birlikte inceleyelim.

aku

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz:

Regülatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Stabilizer Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Akü çeşitleri kullanılan metal cinslerine göre ayrılır:

  • Kurşun – Asit,
  • Lityum – Iyon,
  • Nikel Metal – Hidrür,
  • Nikel – Kadmiyum,
  • Nikel – Demir
akucesitleri

Kullanım Alanlarına Göre Akü Çeşitleri

Kullanım alanlarına göre aküler aşağıdaki gibidir:

  • Starter Aküler: Motorlu taşıtlarda araca ilk hareketi vermek için tasarlanmıştır.
  • Stasyoner Aküler: Özel olarak imal edilirler. Santrallerde, trenlerde, aydınlatma sistemlerinde, kesintisiz güç kaynaklarında kullanılır.
  • Traksiyoner Aküler: Forkliftlerde, taşıma ve istifleme yapan araçlarda kullanılır.
  • Madenci Aküleri: Maden ocaklarında aydınlatmayı sağlayan akülerdir.

En çok kullanılan akü tipi olarak Kurşun – Asit tipidir. Kurşun – Asit tipi akü çeşitleri kullanım alanlarına göre sulu ve kuru olarak ayrılır.

kullanim-alanlarina-gore-aku-cesitleri

Sulu akülerin en fazla kullanılan çeşitleri starter veya SLI (başlatma, ışıklandırma ve ateşleme fonksiyonlarının İngilizce baş harfleri ile ifade edilmiş hali) olarak da tabir ettiğimiz klasik tipteki oto aküleridir. Oto aküleri de kendi içinde tam kapalı veya buşonları açılabilen aküler diye ikiye ayrılır. Bu iki tip akünün de iç yapısı aynıdır. Yani her ikisi de klasik tipte kurşun asit akülerdir.  Kapalı akülerin farkı buşonların açılamamasıdır. Bu akü çeşitleri üzerine su eklenemediği için voltaj düzenekleri iyi olan araçlara takılması daha uygundur.

aku-cesitleri-kullanim-alanlari

Kuru aküler de iç yapılarına göre ikiye ayrılır. AGM (elektroliti separatörlere emdirilmiş) ve jelli VRLA aküleri. Temel özelliği asit taşması veya sızdırması olmamasıdır. Gaz çıkışı minimumdur. Çok güvenlidir ve rafta bekleme ömürleri çok daha uzundur. Ayrıca sulu akü çeşitleri ile kıyasla titreşime karşı daha dayanıklıdır. Sevkiyatı, taşınması sorunsuzdur. Kullanım alanları arasında sabit tesisler, UPS’ler, tekneler ve santraller vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HIZLI TEKLİF AL!

E-mail adresini bırak, ilgilendiğin ürünü belirt, teklifin sana gelsin!
TEKLİF AL
close-link