Regülatörler, elektrik devrelerindeki düşük ve yüksek voltajları dengelemek için kullanılan araçlardır. Güç kaynağından çıkan enerjinin daha düzenli bir şekilde gelmesini sağlamak, elektrik akımının gittiği cihazları korumak açısından önem arz eden bir husustur. Tıp laboratuvarlarında kullanılan cihazlarda, telekomünikasyon cihazlarında, enjeksiyon makinelerinde, televizyon ve radyo vericilerinde, otomasyon ekipmanlarında ve matbaa makinelerinde regülatör sıklıkla kullanılmaktadır.

Ayrıca organize sanayi bölgelerinde bulunan sanayi kuruluşlarında, üretim ve daha farklı amaçlarla kullanılan makinelerde güç dengesinin sağlanması adına da regülatör kullanılmaktadır. Regülatörlerin fiyatları konusunda net bir rakamdan söz etmek mümkün değildir. Zira günümüzde bu ürünlerin üretimini ve satışını yapan firmaların sayısı oldukça fazladır. Her firmanın kendi fiyat politikasının bulunması ve regülatörlerin de farklı özelliklere sahip olması nedeni ile fiyatlarda çeşitlilik söz konusudur.
Regülatör Özellikleri ve Çeşitleri
Regülatör ürünleri, elektrik kaynağından çıkan elektrik enerjisinin kullanılacağı nihai noktaya istenilen değerlerde iletilmesine yardımcı olan bir araçtır. Elektrik kaynağı ile elektriğin iletileceği cihazın çok yakın olması, elektriğin yüksek voltajlı olmasına; ikisi arasındaki mesafenin düşük olması ise voltajın düşük olmasına yol açmaktadır. Yüksek voltaj makineler için zarar vericiyken, düşük voltaj da performansını düşürmektedir. Bu yüzden de regülatörler ile denge sağlanmaktadır.

Regülatör çeşitleri; servo regülatörler, mikroişlemci regülatörler ve statik regülatörler olmak üzere üç tanedir. Servo regülatörler, bu türler arasında en çok kullanılan çeşittir. Servo motor sayesinde voltaj ayarlaması yapan bu regülatörler, basit bir elektrik devresinden oluşmaktadır. Mikroişlemci regülatörler ise servo regülatörlere göre regülasyon hızı daha yüksek olan ürünlerdir. Statik regülatörler ise bunlar arasında en gelişmiş ve regülasyon hızı en yüksek olanıdır. Regülatörlerin işleyişi üç aşamada gerçekleşmektedir. İlk aşamada elektrik kaynağından gelen enerji ölçülür, ikinci aşamada elektriğin aktarılacağı cihazın ihtiyaç duyduğu enerji aralığı belirlenir ve son aşamada da regülasyon işlemi gerçekleştirilerek elektrik voltajının istenilen seviyeye ayarlanması sağlanmaktadır.
Monofaze Regülatörler | 100 ₺ – 5.000₺ ye kadar |
Trifaze Regülatörler | 1.000₺ – 100.000₺ye kadar |
Monofaze Regülatör

Elektrik akımının voltajını düzenlemek ve kullanılabilir seviyede dönüştürebilmek için kullanılan regülatör ürünleri, güç aralıklarına göre bazı kategorilere ayrılmaktadır. Bu kategoriler arasında monofaze regülatörler ilk sırada yer almaktadır. Latince de tek anlamına gelen mono rakamından türemiş olan monofaze kelimesi, tek fazlı regülatörleri ifade etmektedir. Bu regülatörler 160 ila 250 volt arasında elektrik akımı girişinin yapılabilmesini olanaklı kılmaktadır. Buna karşın 220 VAC gücünde bir çıkış değerine sahiptir. Monofaze regülatörler, büyük sanayi kuruluşlarından ziyade ev ya da küçük sanayi kuruluşlarında tercih edilen regülatör çeşididir.
Trifaze Regülatör

Regülatörlerin güç odaklı değerlendirmesinde ortaya çıkan bir diğer tür ise trifaze regülatörlerdir. Adından da anlaşılacağı üzere bu regülatörler, üç fazlı regülatörlerdir. Monofaze regülatörlere göre daha yüksek giriş ve çıkış değerlerine sahip olan trifaze regülatörler, yüksek akım ile çalışan makinelerde ve büyük sanayi kuruluşlarında kullanılmaktadır. Trifaze regülatörlerin 275 ila 440 volt arasında bir giriş değeri mevcuttur. Bu denli yüksek bir elektrik akımının doğrudan cihazlara aktarılması, büyük zararların yaşanmasına yol açabilecek kapasitededir. Trifaze regülatörlerin çıkış değeri ise 380 VAC gücündedir. Regülatörlerin seçimi konusunda kurulu elektrik gücünün dikkate alınması önem arz etmektedir. Zira kurulu elektrik gücünün altında olan regülatörler yetersiz kalacağı gibi; yüksek kapasiteli regülatörlerin seçimi de gereksiz maliyet oluşturacaktır.
Regülatör Fiyatları
Elektrik regülatörleri söz konusu olduğu zaman, kesin olarak bir fiyattan bahsedebilmenin olanağı yoktur. Daha önce de belirtildiği üzere regülatörlerin fiyatlarına etki eden çok sayıda husus bulunmaktadır. Bu hususlar arasında satın alınacak olan regülatörün monofaze mi yoksa trifaze mi olduğu ilk sırada gelmektedir. Trifaze regülatörler, daha yüksek güç giriş ve çıkış değerlerini barındırdığı için fiyat açısından da daha pahalıdır. Bunun yanında hem regülatör üretimi yapan firmaların hem de bu ürünlerin satışını yapan firmaların kâr politikaları da regülatörlerin fiyatları üzerinde etkili olan değişkenler arasında yer almaktadır. Ancak regülatörler seçilirken fiyattan ziyade kaliteye odaklanılması ve alınacak olan regülatörün, ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte olması önem arz etmektedir. Yalnızca uygun fiyatlı olduğu için bir regülatörü satın almak, uzun vadede daha yüksek maliyetlerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu ürünler satın alınmadan önce detaylı bir pazar ve müşteri memnuniyeti analizinin yapılması, doğru karar verebilmek açısından değerlidir.
Regülatörler için fiyat veya teklif almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.