Elektrik Yükseltici Hakkında Merak Ettikleriniz – Elsan Regülatör

Elektrik Yükseltici Hakkında Merak Ettikleriniz

Elektrik-Yükseltici-Hakkında-Merak-Ettikleriniz

İnsan hayatı için vazgeçilmez nitelikte bir enerji kaynağı olan elektrik, günümüzde neredeyse bütün teknik ve mekanik aletlerin çalıştırılabilmesini sağlamaktadır. Son yıllarda enerji alanında yaşanan gelişmeler, ortaya daha büyük potansiyelli enerji kaynaklarının çıkmasına neden olmuşsa da; bunlar küresel çapta elektriğin yerini alabilecek boyutlara ulaşamamıştır. Ancak teknik cihazların elektrik ile çalıştırılması durumunda bazı voltaj sorunları ortaya çıkabilmektedir. Enerji kaynağı ile çalıştırılacak olan cihazın birbirine çok yakın olması ya da çok uzak olması bu konudaki temel problemlerin başında gelmektedir. Bu durumun neticesinde ortaya çıkan düşük voltaj ya da yüksek voltaj sorunlarını çözümü için elektrik yükseltici adı verilen ürünlerden yararlanılmaktadır.

elektrikyukseltici

Elektrik yükselticiler, yükseltmenin yanı sıra düşürme işleminin de yapabilmektedir. Genel anlamıyla regülatör olarak adlandırılan yükselticiler, elektrikle çalışan teknik cihazların akım dengesizliği nedeni ile zarar görmesini engelleme görevini üstlenmektedir. Regülatörler kendi aralarında servo regülatörler, mikroişlemci regülatörler ve statik regülatörler olmak üzere üç başlık altında incelenmektedir. Bunlar arasında statik regülatörler, en güçlü ve en verimli olanlarıdır. Ayrıca regülasyon hızı bakımından da en yüksek değere sahiptir. Servo regülatörler ise daha basit bir elektrik devresinden meydana gelmektedir. Ayrıca fazları açısından da regülatörler monofaze regülatörler ve trifaze regülatörler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Elektrik Yükseltici Nedir?

Çeşitli nedenlerden dolayı ana elektrik kaynağından çıkan enerji ile elektrikli cihazların ihtiyaç duyduğu enerji arasında bir uçurum oluşması mümkündür. Yüksek voltaj, elektrikli cihazların yanmasına ya da büyük maliyetler oluşturacak biçimde arızalanmasına neden olabilecek bir durumdur. Düşük voltaj da makinelerin verimliliğini etkileyen ve yine git-gel yaparak yanmasına neden olabilen bir husustur. Elektrik yükseltici ana kaynaktan çıkan elektriği, kullanılacak cihazın ihtiyaç duyduğu ölçüde ayarlayarak aktarımını sağlayan bir devredir. Bunu genellikle giriş ve çıkışlarında bulunan sarma bobinler üzerinden gerçekleştirmektedir.

elektrik-yukseltici

Elektrik enerjisinin yetersiz olduğu durumlarda regülatöre gelen enerji burada bobinlerden geçirilerek artırılmakta ve sonra cihaza iletilmektedir. Elektrik yükseltici regülatörler tarafından gerçekleştirilen bu işlem, elektrik yükseltme olarak adlandırılmaktadır. Yükseltmenin hangi kademelerde yapılacağına dair ayarlamalar bazı regülatörlerde manuel olarak, bazılarında ise otomatik olarak yapılmaktadır.

Elektrik Yükseltici Nasıl Bağlanır?

Elektrik yükseltici cihazlardan istenilen verimi alabilmek için bu cihazların kurulumunun doğru yapılması önem arz etmektedir. Elektrik akımının daha yüksek olduğu sanayi alanlarında regülatör bağlama işleminin yapılabilmesi için uzman kişilerden destek alınması gereklidir. Yükselticilerin elektrik devresine bağlanması ve çıkan elektriğin de cihaza bağlanması son derece basit bir işlemdir. Bağlama işleminin yapılması için öncelikle elektrik akımının kesilmesi gereklidir. Sistemde elektrik olması durumunda yapılacak bağlama işlemi hayati riskler içermektedir. Sonrasında regülatörün türüne göre bir fiş ile ya da soketler ile bağlama işleminin yapılabilmesi mümkündür. Ana elektrik kaynağından gelen enerji ilk olarak regülatöre aktarılır. Daha sonra elektrik enerjisinin verileceği cihazın da regülatöre bağlanması gereklidir. Sisteme elektrik verilmeden önce yapılan işlemlerin son kez kontrol edilmesinde yarar vardır.

Elektrik Yükseltici Ne İşe Yarar?

Elektrik yükselticilerin en temel görevi, elektrik akışında meydana gelen dengesizlikleri gidermek ve elektrikli cihazlara ihtiyaç duydukları ölçüde elektrik enerjisini vererek onları risklerden korumaktır. Elektrik yükseltici sistemleri son derece basit bir mekanizmadan meydana gelmektedir. Bu mekanizma üç temel işlevi yerine getiren üç temel parça bulunmaktadır. Bunlardan ilki olan bulucu, ana elektrik kaynağından çıkan elektrik enerjisinin gücünü ölçme görevini üstlenmektedir. Bu ölçüm volt cinsinden yapılmaktadır. Elektrik yükseltici devrenin ikinci parçası olan yayımcı elektrik enerjisinin iletileceği cihazın kaç volt enerjiye ihtiyaç duyduğunu tespit ederek, aradaki farkın hesaplanmasına yaramaktadır. Bu sayede regülatörün yükseltme mi yoksa düşürme mi yapacağı tespit edilmektedir. Bu devrenin son parçası ise servo motordur.

elektrikyukseltici-nedir

Bu motor da alınan kararın uygulanmasına yaramaktadır. Yani elektrik akışındaki düzensizliği gidermek ve elektrikli cihaza ihtiyacı kadar elektrik enerjisi sağlamakla yükümlüdür. Regülatörlerden istenilen verimi elde edebilmek için, doğru güç değerine sahip bir regülatör seçiminin yapılması önem arz etmektedir. Elektrik sağlanacak olan cihazın ve ana şebekeden gelen enerjisinin güç aralığı dışında kalan bir regülatör, yetersiz kalacağı gibi bazı sorunların da ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ayrıca marka bilinirliği yüksek ve kaliteli malzeme kullanılarak imal edilmiş olan elektrik yükselticilerin tercih edilmesi, uzun yıllar boyunca memnuniyet verici bir kullanım deneyimi elde edebilmek açısından gereklidir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HIZLI TEKLİF AL!

E-mail adresini bırak, ilgilendiğin ürünü belirt, teklifin sana gelsin!
TEKLİF AL
close-link