Endüstriyel alanlarda ya da evlerde, elektrik ile çalışan cihazların akım dengesizliklerinden korunabilmesi için regülatörlerden yararlanılmaktadır. Şebekeden bir anda yüksek akım gelmesi durumunda cihazların yanmaması ya da tam tersi durumda düşük akım geldiği zaman cihazların işlevlerini kaybetmemeleri adına regülatörler kullanılmaktadır. Regülatörler, şebekedeki akımı sürekli olarak ölçen ve değişimleri regüle etmeye yarayan cihazlardır. Regülatörlerin servo regülatör ve statik regülatör olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Servo regülatörler, kullanımlarının daha pratik olması ve daha hassas regülasyon sağlaması nedeniyle daha fazla tercih edilmektedir. Ancak servo regülatörlerden istenilen verimi elde edebilmek için göz önünde bulundurulması gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Bunların başında regülatör alınacak markanın doğru seçilmesi gelmektedir. Her ne kadar günümüzde regülatör üretimi yapan çok sayıda firma olsa da bunlar arasından kaliteli ürün sunan markaların seçilmesi, regülasyon işleminin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca alınacak servo regülatörün monofaze mi yoksa trifaze mi olacağı da önceden dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Monofaze regülatörler daha çok konutlarda kullanılırken, çok girişli trifaze regülatörler iş yerlerinde ve endüstriyel alanlarda tercih edilmektedir.

Servo Regülatör Ne İşe Yarar?
Servo regülatör düzensiz gelen elektrik akımını, belirli bir değerde sabitlemeye yaramaktadır. Enerji kaynaklarının kullanım alanına çok yakın olması durumunda şebeke gerilimi yükselebilmekte ve tesisatın gereksinim duyduğundan daha fazla elektrik enerjisi sisteme giriş yapabilmektedir. Bu durum elektrikli cihazların arıza yapmasına ya da tamamen bozulmasına yol açabilmektedir. Aynı şekilde enerji kaynağına uzak olunması durumunda da yaşanan enerji kayıpları nedeniyle gereksinim duyulan miktardan daha az enerji ulaşabilmektedir. Elektriğin gereğinden daha az gelmesi de cihazların istenilen şekilde çalışamamasına ya da çeşitli teknik arızalar ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Servo regülatör ürünleri, bu sorunun ortadan kaldırılmasını ve kullanıldığı alanlarda elektrik akımını belirlenen düzeyde sabitlenmesini sağlamaktadır. Servo regülatörler temelte toroidal transformatör, bu transformatöre edilmesini sağlayan bir servo motor, yedek boost transformatör ve servo motor sürücüsü olmak üzere dört ana malzemeden meydana gelmektedir. Regülasyon işlemini otomatik olarak yapmasından dolayı bu regülatör türüne duyulan talep daha yüksektir. Ortalama 2 ila 3 saniye arasında akım regülasyonunun yapılmasını sağlayan servo regülatör aynı zamanda mikro işlemciye sahip olması ve şebeke gerilimini anlık olarak takip edebilmesiyle de ön plana çıkmaktadır. Bu sayede akım düzensizliğinin oluştuğu her zamanda kolayca müdahale edebilme olanağı bulunmaktadır.

Servo Regülatör Nasıl Çalışır?
Servo regülatörlerin çalışma mantığı son derece basittir. Regülatörün giriş kısmında, şebekeden gelen akımı ölçen bir devre bulunmaktadır. Otomatik voltaj regülatörü olarak da bilinen servo regülatör modelleri, bu devre sayesinde akım değişikliklerini anında algılayabilmektedir. Elektrik akımından meydana gelen düşük ya da yüksek gerilimin tespit edilmesinden sonra mikro işlemciden oluşan ana kontrol merkezine bildirimde bulunulmaktadır. Şebekeye ulaşan elektrik akımının yüksek ya da düşük olması durumunda mikro işlemci motor sürücüsüne sinyal göndermekte ve bu sayede regülasyon için tetikleme yapılmış olmaktadır. Tetiklenen motor sürücüsü, bobin boyunca hareket ederek voltajın regüle edilmesini sağlamakta ve bu sayede elektrikli cihazlar ile tesisatın korunmasını sağlamaktadır. Servo regülatör tarafından gerçekleştirilen tüm bu işlemler yaklaşık 2 ila 3 saniye kadar sürmektedir. Bu süre cihazların korunabilmesi açısından yeterlidir. Ancak daha hassas elektronik cihazların imal edilmesine paralel olarak, servo regülatörlerde de daha kısa sürede regülasyon yapabilen modellerin geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.