Elektrikli cihazlar insanların yaşamında her geçen gün daha önemli hale gelmektedir. Gündelik yaşamı kolaylaştırmanın yanı sıra çeşitli işlevsel yönlere sahip olan elektrikli cihazlar, akım düzensizliklerinden olumsuz yönde etkilenmektedir. Ana trafoya yakın konumda bulunmak, elektrik akımının normalden daha fazla oranda gelmesine neden olmaktadır. Bu durum elektrikli cihazların işlevlerini kaybetmesine ve hatta yanmalarına neden olabilmektedir. Düşük akım karşısında da benzer sorunlar görülmektedir. Her iki durumda da elektrikli cihazları koruyabilmek ve onların sorunsuz şekilde çalışmaya devam edebilmelerini sağlayabilmek için ayarlı voltaj regülatörü ürünlerinden yararlanılmaktadır. Bu regülatörler, -90 V ila +50 V arasındaki değerlerde dengeleme yapılmasını sağlamaktadır. Ayarlı voltaj regülatörleri, aynı zamanda tek sarımlık regülatör olarak da adlandırılmaktadır.
Ayarlı voltaj regülatörü ürünlerinden beklenilen etkiyi tam olarak yakalayabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Her şeyden önce regülatörlerin giriş değerleri ile çıkış değerlerinin uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Akım düşürmek için kullanılacak regülatörlerde giriş değerinden daha yüksek olmaması gereklidir. Aynı şekilde akım yükseltmek için kullanılacak regülatörlerde de çıkış değerinin, giriş değerinden daha yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca alınacak olan regülatörün regülasyon hızı da gözden kaçırılmaması gereken hususlar arasında yer almaktadır. Özellikle hassas elektrikli cihazların kullanıldığı alanlarda, regülasyon işleminin yüksek hızda yapılması büyük önem arz etmektedir.
Ayarlı Voltaj Regülatörü Modelleri

Günümüzde ayarlı voltaj regülatörü modellerine duyulan ilginin artması, bu ürünlerin modellerinin de çeşitlenmesine neden olmuştur. Bu sayede hemen her alan için uygun regülatör bulabilmek mümkündür. Regülatör modellerindeki bu çeşitlilik, regülatör almayı düşünenler açısından seçeneklerin fazla olması gibi bir avantaj sağlamaktadır. Ancak bu fazlalık içerisinden doğru ürün seçimi yapmak da büyük önem taşımaktadır. Zira her regülatör markasının ya da modelinin aynı ölçüde işlevsel ve kaliteli olduğunu söyleme olanağı yoktur. Bu yüzden de regülatör seçimi yapmadan önce detaylı bir araştırma yapılması tavsiye edilmektedir. İnternet, bu noktada büyük bir potansiyele sahiptir. Farklı marka ve modellere ait ayarlı voltaj regülatörü modellerini bir arada bulabilme olanağı sunan internet hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürün seçimini kolaylaştırmaktadır.
Voltaj regülatörü seçimi yapmadan önce gereksinimlerin belirlenmesi ve bu gereksinimleri karşılama potansiyeli bulunan üründe olması gereken özelliklerin tespit edilmesi önemlidir. Sonrasında bu kriterler doğrultusunda arama yapmak, zaman kaybetmeden istenilen ürünü bulabilmeyi kolaylaştıracaktır. Fiyat, regülatör modelleri arasından seçim yaparken her zaman ikinci planda bulunmalıdır. Zira yalnızca fiyatına bakarak regülatör seçimi yapmak, bir dizi olumsuzluk ile karşılaşılmasına neden olabilmektedir.
Ayarlı Voltaj Regülatörü Kullanım Alanları
Elektronik cihazların yaygınlaşması ve düzensiz elektrik akımlarından korunmanın bu cihazlara sağladığı faydanın daha iyi anlaşılması, voltaj regülatörlerinin kullanım alanlarının da artmasına neden olmuştur. Yine de voltaj regülatörleri günümüzde en fazla endüstriyel alanlarda tercih edilmektedir. Ayarlı voltaj regülatörü kullanım alanlarını genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Hastaneler ve laboratuvarlar
- Televizyon ve radyo yayın istasyonları
- Telekomünikasyon cihazları
- Askeri haberleşme sistemleri
- CNC tezgâhları
- Otomasyon sistemleri
- Klimalar ve diğer iklimlendirme sistemleri
- Asansörler
- Veri depolama merkezleri ve çeşitli bilgisayar sistemleri
- Denizcilik ekipmanları
Ayarlanabilir regülatörlerin kullanım alanları bunlarla sınırlı değildir. Günümüzde neredeyse elektrikli aletlerin olduğu her alanda, regülatörlere rastlamak da mümkündür. Önceleri daha çok endüstriyel alanlarda tercih edilen ayarlanabilir regülatörler, günümüzde evlerde de kullanılmaktadır. Özellikle elektrikli ev aletlerinin giderek daha hassas hale gelmesi ve en küçük voltaj düzensizliğinden etkilenmeye başlaması, regülatörlerin evlerde de yaygınlaşmasına neden olmuştur.